تیم خبری پارس دان
افزایش استخراج نفت از مخازن با فناوری نانو
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، بخش عظیمی از اقتصاد کشور وابسته به فروش نفت خام و یا فراوردههای نفتی است. در بحث انرژی نیز، نفت و گاز از مهمترین منابع تأمینکننده بخشهای مختلف صنعت و حتی مصارف خانگی هستند. اما با توجه به کاهش منابع و در پی آن کاهش تولید از مخازن ایران، باید به دنبال استفاده از روشهای مناسبی بود تا بتوان برداشت نفت را همچنان تا حدی افزایش داد که پاسخگوی تأمین انرژی و رونق اقتصادی کشور باشد.
به گفته محسن ویسی کارشناسی ارشد مهندسی نفت از دانشگاه صنعتی سهند تبریز و مجری طرح یکی از روشهایی که در دهه گذشته در مقیاس آزمایشگاهی و پایلوت مورد توجه قرار گرفته است، استفاده از نانوذرات است.
وی ادامه داد: استفاده از نانوذرات در مقایسه با روشهای دیگر ازدیاد برداشت نفت از پیچیدگی و دشواریهای کمتری برخوردار است. همچنین با توجه به امکان سنتز نانوذرات با روشهای ساده، استفاده از نانوذرات نسبت به دیگر روشها نیاز به تجهیزات و هزینهی کمتری داشته و آلودگیهای زیست محیطی را نیز کاهش میدهد.
وی عنوان کرد: در این طرح، کاربرد نانوذرات اکسید آهن به منظور افزایش توان برداشت از مخازن نفتی مورد ارزیابی قرار گرفته است؛ نتایج نشان داده که این نانوذرات قادرند ضریب بازیافت نفت را تا ۷.۵۶ درصد افزایش دهند.
ویسی در خصوص اهمیت انجام تحقیقات در زمینه ازدیاد برداشت نفت عنوان کرد: دانستن این موضوع که یک فرآیند ازدیاد برداشت چقدر بازدهی داشته و تا چه حد موفقیت آمیز خواهد بود، بسیار مهم است. اگرچه طبق تحقیقات دهه اخیر مشخص شده که تزریق نانوذرات اکسیدهای فلزی میتواند عاملی جهت افزایش برداشت شود، اما نیاز است تا مطالعه و بررسیهای بیشتر و دقیقتری روی مخازن ایران صورت گیرد.
وی افزود: بدین ترتیب میتوان به ارائهی یک راه حل مناسب از لحاظ انتخاب نوع نانوذرهی مناسب و مکانیسم عملکرد آن در ازدیاد برداشت نفت دست یافت.
ویسی خاطر نشان کرد: بیشتر مخازن ایران کربناته نفت دوست هستند و تولید نفت از این مخازن با مشکلاتی از جمله کاهش زود هنگام تولید نفت و هم چنین تولید آب شور روبرو است. بنابراین به نظر میرسد کاربرد نانوذرات آب دوست، به منظور تغییر ترشوندگی سنگ مخزن کربناته به حالت خنثی یا آب دوست، میتواند تأثیر قابل توجهی در سهولت تولید نفت داشته باشد.
این محقق عنوان کرد: در این پژوهش، به دنبال ازدیاد برداشت نفت در نمونههای مغزه کربناته از مخازن نفتی بودیم. روش پیشنهادی ما تزریق نانوسیالات به صورت برداشت ثالثیه بود. برای دستیابی به بهترین نتایج، بررسی تأثیر نانوذرات مختلف بر میزان تغییر ترشوندگی مخزن به منظور انتخاب نانوذره مناسب با شرایط مخزن نفتی، پایداری نانوذره در شرایط عملیاتی مورد نظر و بررسی دقیق مکانیسمهای تولید در محیط متخلخل مد نظر قرار گرفته است.
وی بیان داشت: نتایج به دست آمده از آزمایشهای سیلابزنی نشان میدهد که با افزایش غلظت نانوسیال ضریب بازیافت نفت تا ۷.۵۶ درصد و بازدهی جابجایی (displacement efficiency) نانوسیال تا ۱۳/۷۳ درصد افزایش مییابد. همچنین نتایج آزمایش تغییر ترشوندگی و آنالیز تصاویر SEM نشان داد که زاویه تماس قطره نفت روی سطح سنگ تا ۳۲ درجه کاهش مییابد و ترشوندگی سطح سنگ از حالت نسبتاً نفت دوستی به حالت خنثی تغییر مییابد.
وی با بیان اینکه در این پژوهش نانوسیال با غلظت ۰.۱ درصد وزنی بیشترین تولید و تغییر زاویه تماس را داشته است، افزود: این نتایج میتواند در صنایع بالادستی نفت مانند واحدهای بهره برداری و ازدیاد برداشت نفت به منظور تولید بیشتر و صرفهجویی در هزینههای تولید بسیار اثرگذار باشد. این طرح با همکاری شرکت ملی نفت فلات قاره ایران صورت گرفته است.
این طرح در قالب پایان نامه کارشناسی ارشد محسن ویسی و با همکاری دکتر سید علیرضا طباطبایی نژاد و دکتر الناز خداپناه از دانشگاه صنعتی سهند تبریز و به سفارش شرکت ملی نفت فلات قاره ایران انجام شده است.
منبع : خبرگزاری مهر
تیم خبری پارس دان
افزایش استخراج نفت از مخازن با فناوری نانو
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر