۱۳۹۶ مهر ۱۳, پنجشنبه

روزنامه جوان: پیاز داغ مداحی ها را زیاد نکنید

گروه خبری پارس دان

روزنامه جوان: پیاز داغ مداحی ها را زیاد نکنید



روزنامه جوان: از اوایل دهه ۸۰ سبک‌های جدید مداحی وارد عزاداری‌های محرم و صفر شد؛ سبک‌ها و شیوه‌هایی که با وجود مخالفت‌های برخی منبری‌ها توانست در میان جوانان و نوجوانان خود را جا بیندازند و از همان سال‌ها بود که به تدریج شکاف نسل‌ها و اندیشه‌ها در بحث هیئت‌های جوانان و میانسالان خودنمایی کرد.


 


البته این یک امر طبیعی است و مقابله و برخورد تند با آن‌ همان‌گونه که در طول این سال‌ها دیدیم هم اشتباه است و هم غیرممکن، بلکه باید توسط افراد فهیم و مسئولان توانا با همکاری رسانه‌ها این امر مدیریت می‌شد.


با این حال فضای آن سال‌ها به گونه‌ای بود که بیشتر به مقابله برخاستند تا مدیریت و چون این سبک‌ها با شور و هیجان جوانان همخوانی داشت، توانست میان نسل جدید جا باز کند و شکاف بین نسل‌ها را در حوزه عزاداری بیش از پیش به نمایش بگذارد. سوء‌مدیریت و بسنده کردن به حرف یا اجبار به‌جای کار فرهنگی باعث شد تا حتی در میان مداحانی که به ظاهر مقبول نیز بودند، سیستم جاسوسی دشمن نفوذ کند و ردپاهایی ترسناک از خود به‌جای بگذارد. این بحث را تقریباً همه می‌دانیم و بارها و بارها از آن گفته شده منتها آن‌چه کمتر در عمل دیده‌ایم مدیریت و مهندسی فرهنگی بوده است. 


 


البته کارهایی چون همایش پیرغلامان در چند سال اخیر تأثیرات مثبت خود را داشته و باعث تعامل و ارتباط مداحان جوان با پیشکسوتان شده است، اما عموماً در این فضا شاهد دو نوع نگاه هستیم؛ نگاه اول که می‌گوید با دستگاه امام حسین(ع) نباید مقابله کرد و همه اتفاقات را با خوش‌بینی استقبال کرد. همین که جوانان به این سمت و سو گرایش دارند جای شکر دارد و نگاه دوم که می‌گوید بیایید به دوران ابتدای انقلاب و قبل‌تر از آن برگردیم و معیار عزاداری‌مان سنتی باشد و این طیف نسبت به عزاداری‌های کنونی بدبین و گلایه‌مند هستند.


این نگاه حتی معیار عزاداری‌های مورد پسند آنها سبک روضه‌خوانی برای امام خمینی است و به نوعی تغییر نسل‌ها و زمان‌ها از دید این افراد دور مانده و تقریباً می‌توان گفت درکی نسبت به نسل جدید ندارند. امام علی(ع) در حدیث مشهوری می‌فرمایند: «فرزند زمان خویشتن باشید.» با استناد به همین روایت باید این نگاه صرف سنتی را کنار گذاشت؛ چراکه تأکید بیش از حد روی آن جواب معکوس می‌دهد.  صحبت سر بایدها و نباید‌ها نیست، بلکه حرف روی شناخت و مدیریت فضای عزاداری است.


 


مداحان باید این نکته را در نظر بگیرند که مخاطبان آنها تحت بمباران اطلاعاتی درست و غلط قرار دارند و اغنا در این فضا کار ساده‌ای نیست، اگر این روزها در برخی هیئت‌های محلی حضور داشته باشید این موضوع را به راحتی متوجه می‌شوید. مداحی که وزن و قافیه را نمی‌شناسد، از عروض چیزی نمی‌داند و سعی می‌کند فقط با صدا و وسایل الکترونیک مفاهیم و ریتم را هماهنگ کند، نمی‌تواند روی نسل جدید تأثیر بگذارد.


 


متأسفانه بعد از سال‌ها که از نگارش کتاب «حماسه حسینی» شهید مطهری می‌گذرد همچنان بسیاری از مداحان با نسبت دادن انواع خفت و خواری و ذلت به اهل بیت می‌خواهند از مردم گریه زوری بگیرند و این اتفاق نادرست در بین برخی مداحان جدید که مقلد‌وار عمل می‌کنند زیاد دیده می‌شود.


 


این ‌در حالی ‌است که ذکر خالی مصیبت اهل بیت که برای احیای دین اسلام و سربلندی بشریت خود را فدا کردند به تنهایی سوزناک است و دل هر فردی را به درد می‌آورد و زیاد کردن پیاز داغ‌ها در مداحی‌ها گاه به تحریف می‌انجامد و برای نسل جدید که از سوی  رسانه‌های مختلف به خصوص فضای مجازی مورد حمله شبهات قرار می‌گیرد، این مسئله ضد تبلیغ است و نتیجه عکس دارد زیرا حالا دیگر شبهه‌افکنی‌ها درباره کربلا و عاشورا زبان به زبان و توسط عده‌ای معدود صورت نمی‌گیرد بلکه رسانه‌ها در این زمینه حضور و فعالیت گسترده‌ای دارند و از آنجا که مطالعه کم است، مداح باید با منابع معتبر و درست نوحه‌سرایی کند، لذا هرکس که می‌خواهد مدال مداحی اهل بیت را به گردن بیاویزد ‌باید خود را به علوم لازمه این هنر متعالی مجهز کند و دانستن علوم شعری و علوم دینی خارج از ادای لغات و تلفظ یک ضرورت در حوزه مداحی است.



گروه خبری پارس دان



روزنامه جوان: پیاز داغ مداحی ها را زیاد نکنید

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر