۱۳۹۶ آبان ۸, دوشنبه

غلامی، وزیر اصولگرایان است؟!

گروه خبری پارس دان

غلامی، وزیر اصولگرایان است؟!



روزنامه اعتماد نوشت: صدوچهل‌وهشتمین جلسه علنی مجلس درست به کسالت‌‌باری سی‌وهفتمین روز پاییز کم‌رمق و کشدار گذشت. نه از حاشیه‌ها و اعتراضات دانشجویی این چند روزه به بیست‌ویکمین گزینه روحانی برای وزارت علوم رد پایی وجود داشت و نه نطق آتشینی از موافقان و مخالفان دو وزیر روند یکنواخت جلسه را به هم زد.


 


آنقدر که چند نفر از نمایندگان به نقوی حسینی، نماینده ورامین گفته بودند: بلند شو و یک فریاد بزن تا بلکه شوری در مجلس ایجاد کنی! خلاصه آنکه منصور غلامی (گزینه وزارت علوم) و رضا اردکانیان (گزینه وزارت نیرو) اصلا روز سختی نداشتند و رای ١٨٠تایی غلامی و ٢٢۵تایی اردکانیان هم چندان دور از انتظار نبود. حتی وقتی خیلی از نمایندگان نطق غلامی در دفاع از خودش را با نطق بی‌طرف مقایسه کردند و آن را همان‌قدر کم‌جان و بی‌انگیزه دانستند هم اتفاقی نیفتاد. آنها قرار بود رای بیاورند و آوردند.


در واقع سه فراکسیون سیاسی مجلس تکلیف آنها را همان ساعات اولیه صبح قبل از آغاز صحن و در جلسات داخلی خودشان روشن کرده بودند. در فراکسیون‌های مستقلین ولایی و اصولگرایان تصمیم فراکسیونی حمایت از هر دو گزینه پیشنهادی بود. این در مجلس دهم که هیچ کدام از سه فراکسیون اکثریت مطلق نیستند یعنی پیروزی همان گزینه‌ای که دو فراکسیون با هم از آن حمایت می‌کنند.


هرچند انگیزه‌های آنها در این حمایت یکسان نبود. مستقلین طیف نزدیکان لاریجانی هستند که محمود واعظی رییس دفتر رییس‌جمهور هم در دولت آنها را همراهی می‌کند. در جلسه دیروز صبح مجمع عمومی این فراکسیون وقتی درباره حمایت از دو وزیر رای‌گیری شد٩١ درصد آنها با اردکانیان موافق بودند در حالی که ۴٨ درصد آنها مخالف غلامی بودند. با این همه اما آنها تصمیم گرفتند رای فراکسیونی‌شان حمایت از هر دو گزینه باشد تا کار دولت مختل نشود.


در جلسه فراکسیون اصولگرایان هم اگرچه تصمیم جمعی حمایت از دو وزیر بود اما همانطور که علیرضا رحیمی به «اعتماد» گفته این حمایت به ویژه در مورد غلامی حمایتی تاکتیکی و نه با هدف حمایت از دولت بود. به گفته او آنها با این حمایت هزینه‌های وجود یک گزینه ضعیف در وزارتخانه‌ای مهم را متوجه دولت و حامیانش می‌کنند.


 


البته نقوی حسینی، سخنگوی این فراکسیون در گفت‌وگو با «اعتماد» توضیح نداد که دقیقا انگیزه‌های آنها به ویژه در حمایت از وزیر علوم چه بود اما وقتی پرسیدم که این حمایت به دلیل برنامه مناسب او بوده است، پاسخ داد: «کدام وزیر برنامه دارد همه آنها کشک است.


 


یکسری کار روتین را بیان می‌کنند و اسم آن را می‌گذارند برنامه. دولت حقوق کارمندانش را ندارد بدهد حالا وزیر چه تحولی می‌خواهد ایجاد کند. هر کس دیگری را هم می‌گذاشتند مگر چه کاری می‌خواست انجام دهد او هم مثل همین گزینه بود.» و بلند می‌خندد.


فراکسیون امید اما روز پرچالش‌تری را پشت سر گذاشت. شورای مرکزی فراکسیون امید در جلسه‌ای ۴٣ نفره پیش از آغاز صحن دور هم جمع شدند تا به تصمیمی فراکسیونی درباره دو وزیر برسند. تصمیم در مورد اردکانیان بدون هیچ رای منفی، حمایت بود اما در مورد غلامی شرایط پیچیده‌تر بود.


امیدی‌ها از یک طرف با بدنه دانشجویی ناراضی که از آنها انتظار عدم حمایت از غلامی را داشتند روبه‌رو بودند و از طرف دیگر باید پیام بزرگان جریان اصلاحات به این فراکسیون مبنی بر حمایت از غلامی را مورد توجه قرار می‌دادند. خبر رسیدن پیام بزرگان اصلاحات به فراکسیون امید برای حمایت از غلامی را یکی از اعضای شورای مرکزی فراکسیون به «اعتماد» گفته و توضیح می‌دهد امیدی‌ها از این جهت کار سختی داشتند.


روایت میرزایی نکو، نماینده دماوند در گفت‌وگو با «اعتماد» از جلسه دیروز این بود که ابتدا کمیته بررسی وزرا به ریاست داود محمدی، نماینده تهران بر مبنای تحقیقات کمیته از نظرات دانشجویان، نظرات عقلای وزارت علوم و گفت‌وگوهای اعضای کمیته با غلامی گزارشی ارایه داد که نکته مهم آن این بود که غلامی پاسخ هیچ سوالی حتی سوالات اصلی را ارایه نداده است. ناگفته پیدا بود که بعد از این گزارش رای اعضای حاضر در جلسه به غلامی منفی بود. البته به جز ٨ نفر که به گفته میرزایی نکو رای مثبت برای حمایت از غلامی دادند. میرزایی نکو می‌گوید بحث‌ها که بالا گرفت عارف رییس فراکسیون تصمیم گرفت موضوع موافقت با حمایت از غلامی، مخالفت با حمایت از غلامی و همینطور آتش به اختیار گذاشتن اعضا در این باره را به رای بگذارد که در این رای‌گیری در نهایت گزینه آتش به اختیار گذاشتن اعضا با اختلاف دو رای برگزیده شد.


اما چرا در حالی که حمایت از غلامی در شورای مرکزی فراکسیون تنها ٨ موافق داشته است در نهایت فراکسیون به تصمیم سکوت در مقابل غلامی و آتش به اختیار گذاشتن اعضا رسیده است؟ این سوالی است که علیرضا رحیمی، عضو هیات رییسه فراکسیون امید به «اعتماد» اینگونه پاسخ می‌دهد: وضعیت غلامی با پارادوکسی از موافقین و مخالفین در خود جریان اصلاحات مواجه است. فراکسیون اگر با حمایت از غلامی مخالفت می‌کرد با مطالبه بخش سیاسی و علمی بخش اصلاحات و اگر موافقت می‌کرد با جامعه دانشجویی طرف می‌شد. برای همین تصمیم سخت بود. دکتر عارف هم این را به رای گذاشت و معتقدم آتش به اختیار گذاشتن نمایندگان این حسن را داشت که افراد اختیار جمع‌آوری آرا را داشتند.


 


چون مخالفین انگیزه‌دار هستند. و به‌شدت در تلاش بودند نظرشان را در لابی‌ها به دیگران تعمیم بدهند.


اشاره رحیمی به تلاش‌های محسوسی است که دیروز خیلی از نمایندگان فراکسیون امید در صحن داشتند تا شاید بیست و یکمین گزینه روحانی برای وزارت علوم رای نیاورد. دیروز هرچند منصور غلامی در همان بدو ورودش به صحن با استقبال گرم ذوالنوری، نماینده اصولگرای قم مواجه شد و ذوالنوری او را در آغوش کشید و بوسید اما به همان میزان تعداد زیادی از نمایندگان امید تلاش می‌کردند او رای نیاورد. علیرضا رحیمی، فرید موسوی، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشی، قاسم میرزایی نکو، جلال میرزایی، عبدالکریم حسین‌زاده و فاطمه سعیدی یکسره در تلاش بودند تا بلکه آرای موافقان غلامی را تغییر دهند.


 


تلاش اصولگرایان برای رای غلامی


نمایندگان موافق غلامی هم البته بیکار نبودند. در صحن رفت و آمدهای بهروز نعمتی و صحبت‌های طولانی او با محمدرضا عارف چشمگیر بود. او بعد ازاین گفت‌وگو هم به جایگاه هیات رییسه رفت و دقایقی با علی لاریجانی صحبت کرد. ذوالنوری هم تمام مدت در حال رایزنی با نمایندگان از جمله با قاسم میرزایی‌نکو بود تا شاید نظرش را تغییر دهد. کوچکی‌نژاد، عضو هیات رییسه فراکسیون اصولگرایان هم تلاش می‌کرد تا نظر سلحشوری را تغییر دهد. تلاشی که یک بار دیگر هم احمدی لاشکی از اعضای فراکسیون مستقلین قصد آن را داشت و با واکنش تند سلحشوری مواجه شد. او وقتی به جایی که فراکسیون زنان در آنجا می‌نشینند آمد تا با آنها گفت‌وگو کند، سلحشوری فریاد زد: «اصلا اصلا» و با حالت اشاره به او گفت که برود. لاشکی هم در حالی که عصبانی شده بود فریاد می‌‌زد «‌این‌طوری که بدتر است. سال تحصیلی تمام شد و وزیر نداریم.» جالب آنکه چهره‌هایی مانند زاهدی رییس اصولگرای کمیسیون آموزش و حاجی‌بابایی رییس فراکسیون اصولگرایان تلاش زیادی برای رایزنی درباره غلامی می‌کردند.


تلاش آنها در حالی بود که موافقان و مخالفان هر دو وزیر یک به یک پشت تریبون می‌رفتند. ترکیب موافقان و مخالفان وزرا هم جالب بود. در مورد غلامی چهره‌ای با پیشینه اصلاح‌طلبی اکثر موافقان او را اصولگرایان و مخالفانش از فراکسیون امید بودند. حمیده زرآبادی و عبدالکریم حسین‌زاده هردو از فراکسیون امید از مخالفان او بودند و آن‌طور که حسین‌زاده گفت آنها از نمایندگان می‌خواستند برای پاسخ به مطالبات جامعه مدنی هم که شده به غلامی رای ندهند. اما چهره‌های اصولگرایی همچون ده‌مرده، هزارجریبی و عباس گودرزی موافقان غلامی بودند تا جایی که گودرزی در حمایت از غلامی عبارت «وزیر انقلابی» ‌را به کار برد.


در مورد اردکانیان اما مخالفان او اغلب از نمایندگان منطقه خوزستان بودند. از جمله نوری نماینده شوش و گیلانی نماینده گتوند. یعنی نماینده مناطقی که در این مدت بر اثر سیاست‌های آبی و سد‌سازی‌ها با مشکلات زیادی مواجه شدند و در جریان رای اعتماد به بیطرف هم نمایندگان همین مناطق یکی از عوامل مهم عدم رای اعتماد به او بودند. با این حال این‌بار آنها نتوانستند اجماع قبلی‌شان علیه یک وزیر یزدی را حفظ کنند و اردکانیان با رای بالایی انتخاب شد.


جلسه دیروز رای اعتماد البته یک سخنران قهار هم داشت. حسن روحانی که خطیبی زبردست محسوب می‌شود برای دفاع از دو وزیرش به مجلس آمده بود و در میان هیاهوی زیاد نمایندگان که مشغول لابی‌های خودشان بودند سعی می‌کرد تا کلیدی‌ترین جملاتش برای جلب رای نمایندگان را بگوید. او در حمایت از غلامی سعی کرد به حاشیه‌سازی‌ها پاسخ دهد برای همین گفت: «نیازی به گفتن ندارد، همه شما نمایندگان محترم می‌دانید که هماهنگ کردن برای معرفی وزیر به مجلس در برخی از موارد طولانی‌تر خواهد بود. صبر و حوصله و تعامل کردیم، اما معامله نکردیم.» رییس‌جمهور افزود: در خصوص راهی که دولت از ابتدا در خصوص دانشگاه و آزادی و فضای دانشگاه وامنیت و آینده دانشجویان اعلام کرده است با هیچ کس معامله نکردم و بدانید معامله نخواهم کرد.


 


آنچه وعده من با ملت ایران بوده به حول و قوه الهی و به شرط حیات تا روز آخر فعالیت این دولت ادامه خواهد یافت و شما نمایندگان ملت و مردم ایران شاهد آن به خوبی خواهید بود. روحانی گفت: نیازی نیست که به عجله راجع به افراد قضاوت کنیم، همه معیارهایی که برای انتخاب وزیر علوم بوده من از آن معیارها کوتاه نیامدم. ممکن است انتخاب‌ها طولانی شده، زمان طولانی شده برای ایجاد هماهنگی نیاز به این فرصت ۶٠، ٧٠ روزه بوده اما در عین حال پای همه اصولم ایستاده‌ام.


او اینها را گفت تا بیش از نمایندگان خیال بدنه رای خودش در دانشگاه‌‌ها را راحت کرده باشد. او چندین بار در سخنانش تاکید کرد که رییس‌جمهور و دولت دوازدهم همچنان به هر آنچه در انتخابات ٩٢ و ٩۶، راجع به محیط دانشگاه‌ها، امن بودن دانشگاه و نه امنیتی بودن دانشگاه‌ها، فضای آزاد و امنیت لازم برای دانشجو و استاد مطرح شد، وفادار خواهد بود.


رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه آقای دکتر غلامی به عنوان شخصیت علمی، مدیر، متدین، انقلابی، بی‌تردید، فضای دانشگاه ما را در همان مسیر سال ٩٣ و ٩۴، قرار خواهد داد، اظهارداشت: دانشگاه ٩۶ با ٩٣ متفاوت نخواهد بود، مسیر همان مسیر است و من امروز به عنوان رییس‌جمهور به دانشجویان این قول را می‌دهم و هم به اساتید این وعده را می‌دهم که شخصا روند دانشگاه را پایش خواهم کرد.


او البته در بخشی دیگر از سخنانش دفاعی هم از توان موشکی ایران داشت: «ما برای دفاع از خود، تمامیت ارضی‌و ملت‌مان، هر سلاحی از هر نوعی نیاز داشته باشیم، در ساختن و تولید و انبار کردن آن و در زمان لازم استفاده از آن تردید نخواهیم کرد. شما بدانید ما موشک را ساختیم، می‌سازیم و خواهیم ساخت و این با هیچ‌یک از مقررات بین‌المللی در تناقض نیست؛ با قطعنامه ٢٢٣١ در تضاد نیست. ما راه دفاع‌، منافع‌ و امنیت ملی‌مان را با همه قدرت ادامه خواهیم داد و بدخواهان و دشمنان باید بدانند هر نقض عهدی بکنند به ضررشان خواهد بود و جمهوری اسلامی ایران پاسخ قاطعی را به آنها خواهد داد.»


هر چه بود جلسه رای اعتماد به دووزیر پیروزمندانه برای دولت به پایان رسید. اما شاید این آغاز دور تازه‌ای از انتقادات به فراکسیون امید باشد.


گروه خبری پارس دان



غلامی، وزیر اصولگرایان است؟!

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر